Божидар Данев: Синергията между държавата, университетите и бизнеса ще решат въпросите с подготовката на кадрите у нас Божидар Данев: Синергията между държавата, университетите и бизнеса ще решат въпросите с подготовката на кадрите у нас
23.03.2012
Източник: БСК

В страната има неяснота относно подготовката на кадри. И това не е проблем само на бизнеса, а и на държавните институции. Прогнозата е задача и част от процес, който трябва да извършат и бизнесът, и държавата, и университетите. Тази теза защити изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев по време на участието си в предаването „Брюксел-1", по телевизия България Он Еър.


Божидар Данев допълни, че преди университетите да започнат да подготвят кадри, трябва да правят внимателно проучване на пазарните потребности. „Без синергия между университетите, бизнеса и държавата, продуктът на учебните заведения няма да е завършен.", коментира Божидар Данев.  Той посъветва да се подходи с разум в трите стълба, които се очаква да прогнозират нуждите на пазара от квалифицирани специалисти и подчерта, че бизнесът е притеснен от икономическата криза и непоследователността в решенията на изпълнителната власт. 


Според Божидар Данев, процесът с планирането, прогнозирането и създаването на кадри у нас не може да се управлява качествено, без внимателна преценка на пазара, но и на възрастовата структура на заетите. Той даде пример със сектора на металургията, където не е ясно каква е възрастта на ключови специалисти, както и какви са тенденциите във възрастовата структура на сектора. Данев предупреди да се внимава и с това, че българите предпочитат да се релиазират в ЕС, което в съвкупност от други фактори, може да доведе до оголване на цели браншове в икономиката.


Божидар Данев представи и концепцията за Националната референтна мрежа и ползите от нея за различните заинтересовани страни. Той допълни, че е много ценен за икономиката и образователната система процеса по проучването на ключовите длъжности в секторите, както и подхода, базиран на оценката на компетенциите.


Цялото участие на Божидар Данев можете да проследите във видеоматериала по-долу.