Повечето работодатели в Европа са орязали инвестициите в обучение, въпреки че се оплакват от липса на умения сред служителите, сочи проучване Повечето работодатели в Европа са орязали инвестициите в обучение, въпреки че се оплакват от липса на умения сред служителите, сочи проучване
26.04.2012
Източник: www.economy.bg

86% от европейските работодатели са орязали или замразили инвестициите в обучение миналата година въпреки задълбочаващия се проблем с недостига на квалифицирани кадри. Това сочи прочуване, представено на среща на европейския бизнес в Брюксел, цитирано от EurActiv. То е осъществено от консултантската компания Accenture по поръчка на Federation of Enterprises in Belgium (FEB). 

На срещата присъстваха председателят на Европейската комисия Жозе Барозу, италианският премиер Марио Монти, белгийският му колега Елио ди Рупо и над 1000 политически и бизнес лидери.

Икономическата и дълговата криза задълбочиха проблема с липсата на достатъчно умения сред работната сила в Европа, става ясно от проучването. 

По-малко от една пета (18%) от запитаните 500 европейски компании и правителствени институции планират да увеличат разходите за подобряване на уменията и обучение през следващите 12 месеца, сочат данните от изследването. 

На този фон 43% от тях признават, че се сблъскват с липса на необходими умения. 72 на сто съзнават, че са необходими повече инвестиции в тази посока. 

Анализът сочи, че дори и с умерен икономически растеж от 0.5% Европа ще има нужда от още седем години, за да се достигне нивото на заетост от 2008.