Работодателите предпочитат кандидати с дипломи и стаж от ЕС Работодателите предпочитат кандидати с дипломи и стаж от ЕС
11.05.2012
Източник: Webcafe

 

Около 85% от българските работодатели предпочитат да наемат кандидати, придобили диплома или стаж в държава от Европейския съюз (ЕС).

Това съобщи евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ивайло Калфин на граждански форум в БТА.

Евродепутатът изброи пречките, пред които са изправени нашите сънародници с дипломи от чужди университети при търсенето на работа в България. По думите му основният проблем са грешките в законодателството ни.

Притежателите на чуждестранни дипломи биват прехвърляни от една институция към друга, което отнема месеци без резултат.

Ивайло Калфин прикани българските законодателни органи да въведат промени в системата на признаване на дипломи, преди този натиск да ни бъде наложен от ЕС.

Той обясни, че в момента Европейският парламент (ЕП) разглежда проектодиректива за улесняване на процеса на признаване на дипломи и квалификация от страните от ЕС.

Евродепутатът предложи българските институции да признават автоматично дипломите от европейски държави и само да сверяват истинността им.

Представители от Министерството на труда и социалната политика припомниха за своята национална инициатива "Работа за младите хора в България".

В рамките на тази и на следващата година ще се приложи пакет от мерки, програми и услуги за активиране, информиране, консултиране, обучение и заетост на младите хора до 29-годишна възраст.

За мобилността на българските граждани на европейския трудов пазар евродепутатът от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа Метин Казак каза, че на България и на Румъния им остават още две години до изтичането на преходния период от членството им в ЕС.

Той допълни, че през март ЕП е приел резолюция за премахване на пречките за упражняване на правата на гражданите на ЕС.

С нея се очаква да се премахнат съществуващите правни и практически бариери пред свободното движение на граждани и да не се въвеждат тежки и "необосновани" административни процедури.

От информационното бюро на ЕП в България съобщиха данни от миналогодишния доклад на ЕК, че българските и румънските работници в ЕС допринасят за повишаване на брутния вътрешен продукт на съюза с 0,3% и благоприятстват икономиката му.

Изразена бе надежда, че пречките пред съгражданите ни за намиране на работа и за признаване на дипломи и квалификация скоро ще бъдат отстранени.