426 млн. лв. за насърчаване на младежката заетост 426 млн. лв. за насърчаване на младежката заетост
04.05.2012
Източник: www.economy.bg

 

Около 426 млн. лв. общо е предвидило Министерството на труда и социалната политика за подпомагане на младежката заетост, като от различните програми са се възползвали общо над 250 хиляди студенти, ученици и младежи до 29 години. Парите са осигурени както от държавния бюджет, така и по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Данните са на Министерство на труда и социалната политика, цитирани по време на форума „Ден на кариерата в УНСС 2012”. Събитието се провежда под патронажа на Ректора на УНСС  - проф. д. ик. н. Стати Статев. Форумът се  провежда за първи път в историята на университета и се организира от Студентски съвет на УНСС, със съдействието на JOBS.bg

 

Социалният министър Тотю Младенов, който откри събитието, отбеляза, че по програма на министерството и на Агенцията по заетостта за студентски практики са отделени  близо 98 млн. лв. В нея са се включили 57 хиляди ученици и 77 хиляди студенти. 

 

Една от най-атрактивните програми на ведомството, която се финансира от „Развитие на човешките ресурси” на ЕС , осигурява платен стаж на младежи до 29-годишна възраст, които досега не са имали възможност да работят по специалността си. Програмата осигурява стаж  в рамките на 6 месеца.  По програмата се осигурява работна заплата и се заплащат осигуровки на стажуващите, както  и половин минимална работна заплата за наставник на  младежа в съответната фирма. 

 

 

Агенцията по заетостта е осигурила и 75 млн. лв. за подпомагане на предприемачеството сред младежите и безработните у нас. Програмата предлага финансова подкрепа, консултации и напътствия за стартиране на малки и средни предприятия. От нея са се възползвали около 25 хиляди души, съобщиха от министерството на труда. В резултат на това са възникнали нови 2 500 предприятия в цялата страна.

 

По време на форума  „Ден на кариерата в УНСС 2012” ректорът на икономическия университет проф. Стати Статев заяви, че близо 97% от възпитаниците на висшето училище се реализират на пазара на труда, след като завършат образованието си. „Това, което е ключово за успешната кариера, е доколко добре вашите познания, вашите умения и вашият опит съответстват на очакването на бизнес средата. Именно поради тази причина ние сме изключително активни в подкрепянето на инициативи, които водят до по-доброто разбиране на различните страни за очакванията на другата страна”, коментира  управителят на JOBS.bg Пламен Вушев.