Cedefop: Пазарът на труда в ЕС се възстановява, но не равномерно Cedefop: Пазарът на труда в ЕС се възстановява, но не равномерно
24.04.2012
Източник: Кариери

Общо 83 млн. работни места ще има на европейския пазар на труда през 2020 г. Осем милиона от тях ще са новоразкрити в отговор на нуждите на бизнеса, а 75 млн. позиции ще бъдат освободени от пенсиониращите се и запълнени наново от хората в трудоспособна възраст.

Такива са прогнози на европейския център за развитие на професионалното обучение Cedefop, въз основа на данни от Евростат.

Анализаторите на Cedefop са убедени, че пазарът на труда в Евросъюза ще върви нагоре до края на десетилетието, но възстановяването му няма да е равномерно. Ще има работа за всички видове работници и специалисти, но в някои сфери новите позиции ще са в пъти по-малко, отколкото в други. Най-търсени ще бъдат висококвалифицираните и нискоквалифицираните. Хората по средата ще трябва или да се специализират допълнително, или да се примирят с работа, за която са свръхквалифицирани, предупреждават от организацията.

Най-много работни места ще се разкрият в сферата на услугите, но необходимостта от вискоквалифицирани специалисти ще се засили значително - особено в здравния и технологичния сектор. Повече от 80% от европейците ще имат средно или висше образование през 2020 г., така че дефицитът на такива специалисти ще се облекчи, прогнозират още от Cedefop.

При раздвижването на пластовете на европейския пазар на труда най-много ще пострадат дребните занаятчии, чиновниците и земеделците, за които възможностите ще намалеят дългосрочно. За сметка на това, съкращенията в производствения сектор осезаемо ще се свият.